DE FISCALE ACTUALITEIT IN BEGRIJPELIJKE TAAL

Blogs Rond accountants

Tonpraat

Op de hoogte blijven van belastingtechnische ontwikkelingen en profiteren van fiscale tips? Ton praat u regelmatig bij op deze nieuwspagina. Alle informatie in uw mailbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief!

Tonpraat: DGA en B.V.

De DGA gaat volgend jaar meer vennootschapsbelasting betalen. Het huidige lage VPB tarief van 15% gaat omhoog naar 19% tot een maximum winst van € 200.000. Het meerdere wordt belast tegen 25,8%.

Tonpraat: Ondernemen met eenmanszaak of vennootschap onder firma

Om de netto inkomens van ondernemers en werknemers dichter bij elkaar te brengen worden de ondernemersfaciliteiten voor ondernemers uitgekleed.

Tonpraat: Jubelton afgeschaald en afgeschaft

Per 2023 wordt de eenmalige vrijstelling voor de eigen woning verlaagd naar € 28.947. Dit bedrag is gelijk aan de eenmalig verhoogde vrijstelling die geldt in relatie ouders/kinderen en dat kinderen vrij mogen uitgeven. De jubelton wordt per 2024 volledig afgeschaft.

Tonpraat: 1 oktober

De winst van jouw eenmanszaak verdelen over 2 personen zoals bij een vennootschap onder firma (man-vrouw firma) kan voordelig zijn. Bij hoge winsten of toegenomen aansprakelijkheid kan het interessant zijn om de onderneming om te zetten in een B.V. Of als je van plan bent de onderneming op termijn te verkopen dan voorkomt een B.V. mogelijk dat je acuut belasting moet betalen.

Tonpraat: Duidelijkheid over overdracht woning tegen lagere waarde dan de WOZ-waarde

In de huidige woningmarkt is de WOZ-waarde veelal lager dan de werkelijke waarde. Vanuit het oogpunt van estate planning is het interessant om als ouder de woning tegen de WOZ-waarde over te dragen aan een kind. Er bestond twijfel over de vraag of het verschil tussen de werkelijke waarde en WOZ-waarde gezien moest worden als een schenking.

Tonpraat: Leegwaarderatio wordt toch niet afgeschaft

De leegwaarderatio werd door het kabinet gezien als cadeautje voor vastgoedbeleggers en zou daarom met ingang van 2023 worden afgeschaft. Omdat er twijfel bestond over de juridische houdbaarheid van dit voornemen blijft de leegwaarderatio bestaan, zij het in afgeslankte vorm.

Tonpraat: Rechtsherstel voor de niet-bezwaarmakers box 3?

Compensatie voor de niet bezwaarmakers box 3 moet komen van de politiek en met Prinsjesdag zal daar duidelijkheid over worden gegeven. De Staatssecretaris heeft 3 scenario’s voorgelegd variërend van geen, volledig en gedeeltelijk herstel.

Vakantie

In juli en augustus zullen de meesten van ons genieten van een vakantie. Wij wensen iedereen mooi weer, ontspanning en inspiratie toe tijdens deze welverdiende break.

Tonpraat: Loon of dividend

Het is de sport om het salaris zo laag mogelijk vast te stellen en ‘uit te ruilen’ voor dividend. De algemene heffingskorting en arbeidskorting nemen namelijk af naarmate het salaris toeneemt.

Tonpraat: (On)zakelijk lenen

De belastingdienst is al snel van mening dat het verlies op een verstrekte lening niet mag worden genomen omdat de lening onzakelijk zou zijn. Check vooraf de condities van de overeenkomst.

WAARMEE KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN?

Persoonlijk adviseur, sparringpartner of klankbord nodig? Wij gaan graag vrijblijvend met u om tafel.

  Logo ROND accountants fiscalisten

  Mijlstraat 1
  5281 LJ Boxtel
  T: 088 766 30 00
  info@rondaccountants.nl

  Wij steunen Stichting Lyme, AangenaamSt-Lyme-Aangenaam-Log-o-web-300x176