DE FISCALE ACTUALITEIT IN BEGRIJPELIJKE TAAL

Blogs Rond accountants

Tonpraat

Op de hoogte blijven van belastingtechnische ontwikkelingen en profiteren van fiscale tips? Ton praat u regelmatig bij op deze nieuwspagina. Alle informatie in uw mailbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief!

Hemelvaart

Vrijdag 27 mei (dag na Hemelvaart) is ons kantoor gesloten. Maandag 30 mei zijn wij weer in de lucht!

TONPRAAT: Box 3 ‘nieuwe stijl’ in 2021 en 2022

Het kabinet heeft een oplossing bedacht om de onwettig verklaarde box 3 heffing tijdelijk op te lappen. De spaarvariant is het geworden.

TONPRAAT: Niet bezwaarmakers

De Hoge Raad heeft eerder dan verwacht uitspraak gedaan in een zaak over de box 3 heffing van 2017 en 2018. De Hoge Raad vindt nu dat de belastingdienst niet verplicht kan worden definitieve aanslagen te verminderen als niet of te laat bezwaar is gemaakt.

TONPRAAT: De rekening komt te liggen bij…..

Iemand moet het betalen, de kosten van de energietransitie, oorlog in Oekraïne, stijgende prijzen en tegenvallende belastinginkomsten. De rekening wordt deels ook neergelegd bij de ondernemer. Onderstaande maatregelen raken de ondernemer in de portemonnee.

TONPRAAT: Compensatie spaartaks

Spaarders worden over de voorgaande jaren automatisch gecompenseerd. Voor de niet bezwaarmakers is dit nog niet zeker, maar ook voor hen is de verwachting positief. Beleggers zullen hun rechten moeten halen door middel van een bezwaarschrift.

TONPRAAT: Valt er nog wat te jubelen?

De jubelton wordt in 2024 afgeschaft, maar dat wisten we al. Nieuw is dat de jubelton in 2023 beperkt wordt tot het bedrag van de eenmalige schenking van ouders aan hun kinderen. De kinderen moeten tussen de achttien en veertig jaar zijn en de schenking wordt beperkt tot slechts € 27.231.

TONPRAAT: Waarom het slim is om deze maand van je eenmanszaak een B.V. te maken

De aftrekposten voor IB-ondernemers versoberen de komende jaren. Dat betekent dat het interessant wordt om je eenmanszaak of V.O.F. om te zetten in een besloten vennootschap.

TONPRAAT: BTW vergeten aan te geven? Laat accountant suppletieaangifte indienen

Als je op jaarbasis te weinig BTW hebt aangegeven zal de accountant het verschil presenteren in de jaarrekening. Ook zal hij deze schuld opnemen in de aangifte inkomstenbelasting of de aangifte vennootschapsbelasting. Fijn, want dit helpt om boetes te matigen.

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2021

In de uitgebreide checklist van het RB (Register belastingadviseurs) zie je wat wij nodig hebben om de aangifte te op te stellen. Via de vooraf ingevulde aangifte hebben we al veel gegevens te pakken. Met deze checklist kunnen we op volledigheid controleren.

TONPRAAT: Chaos rond box 3

Het doek voor box 3 is net voor Kerst gevallen. De belastingheffing op spaargeld, effecten en bijvoorbeeld verhuur van onroerend goed is door de hoogste rechter, toch min of meer onverwacht, als onrechtmatig afgehamerd.

WAARMEE KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN?

Persoonlijk adviseur, sparringpartner of klankbord nodig? Wij gaan graag vrijblijvend met u om tafel.

  Logo ROND accountants fiscalisten

  Mijlstraat 1
  5281 LJ Boxtel
  T: 088 766 30 00
  info@rondaccountants.nl

  Wij steunen Stichting Lyme, AangenaamSt-Lyme-Aangenaam-Log-o-web-300x176