
ERFBELASTING BETALEN, LIEVER NIET
Dat je bij een overlijden ook nog erfbelasting moet betalen wordt veelal niet als rechtvaardig ervaren. Er is toch al een keer belasting betaald over het vermogen. Dat klopt, maar dat is niet betaald door de verkrijger.
Als er geen testament is opgesteld dan gaat het vermogen naar de langstlevende. Die heeft een grote vrijstelling. De kinderen krijgen niets, behalve dan een vordering op de langstlevende. Over deze vordering betalen de kinderen erfbelasting terwijl ze niets krijgen. Dat voelt niet goed.
Dat probleem is geheel of gedeeltelijk op te lossen met een testament. Hiervoor moet je uiteraard een bezoek aan de notaris brengen.
In een dergelijk testament wordt bijvoorbeeld een legaat voor de kleinkinderen opgenomen, zodat de vrijstelling wordt uitgebreid met het aantal kleinkinderen. Daarnaast kan een eventueel belast vermogen worden weggewerkt met een legaat. Of er wordt gekozen voor een tweetrapstestament, waarbij de kinderen in eerste instantie niets erven.
Talloze varianten zijn denkbaar, waarbij de besparing kan liggen bij het eerste overlijden of bij het overlijden van de langstlevende. De notaris kan de diverse mogelijkheden bespreken.
Het wijzigen van de huwelijkse voorwaarden kan ook tot besparing van erfbelasting leiden, met name als het vermogen ongelijk over de partners is verdeeld of als een partner ernstig ziek wordt. De huwelijkse voorwaarden opheffen – waarna gemeenschap van goederen ontstaat leidt niet tot heffing van schenkbelasting. Bijvoorbeeld in de situatie dat de man meer vermogen heeft dan de vrouw en hij statistisch gezien eerder overlijdt.
Omgekeerd zou je bij partners die getrouwd zijn in gemeenschap van goederen kunnen overgaan naar huwelijkse voorwaarden in die situatie waarin (bijvoorbeeld) de man ernstig ziek is. Door huwelijkse voorwaarden op te stellen (in het zicht van overlijden) in de verhouding 10% man en 90% vrouw wordt het vermogen van de man voorafgaand aan zijn overlijden verkleind. Bij het overlijden van de man valt er dan uiteraard weinig meer te betalen. De hoogste rechter moet nog zijn oordeel geven of hier is gehandeld in strijd met doel en strekking van de wet.
Op de hoogte blijven van belastingtechnische ontwikkelingen en profiteren van fiscale tips? Ton praat u regelmatig bij. Schrijf u in en u bent meteen op de hoogte als er een nieuw blog verschijnt.
Deel deze pagina
DOOR TON KROONEN
![]() |
Ton Kroonen, fiscalist. Als zodanig 25 jaar werkzaam, onder meer bij EY en HLB Van Daal & Partners. Koos rond 2001 voor het eigen bedrijf in samenwerking met 2 accountants. Zijn geloof dat organisaties pas optimaal kunnen profiteren van zijn kennis over het zich steeds wijzigende fiscale landschap door sterke betrokkenheid bij de klant, leidt tot het aangaan van deze nieuwe uitdaging. Bij René vindt hij hiervoor het juiste klankbord. M: 06 51 52 77 73 , ton@rondaccountants.nl ![]() ![]() ![]() |
Vrijblijvend kennis met ons maken? Neem contact op.
© 2015-2020 Rond | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring