
SPAARGELD B.V. HOE WERKT HET?
Wij krijgen regelmatig de vraag hoe een spaargeld B.V. werkt en wat de voor en nadelen zijn.
Spaargeld wordt vanaf 1 januari nog zwaarder belast door de verhoging van het tarief van box 3. Vreemd natuurlijk als je geen rente krijgt op een spaarrekening.
Met een speciaal opgerichte spaargeld B.V. of met een bestaande B.V. kan deze hoge box 3 heffing op spaargeld eenvoudig worden voorkomen.
De B.V. moet er zijn vóór 1 januari, de peildatum van box 3. Het spaargeld wordt vóór 1 januari overgeboekt naar de bankrekening van de B.V.
Een B.V. betaalt alleen belasting als er winst wordt gemaakt. Als de B.V. geen rendement maakt door de afwezigheid van rente op spaargeld dan betaalt de B.V. hierover ook geen belasting. De belastingheffing in box 3 wordt zo bespaard en door het verlaagde privé vermogen kun je mogelijk ook aanspraak maken op de zorg- en huurtoeslag. Verder gaat de grondslag voor de eigen bijdrage CAK bij opname in een zorginstelling omlaag.
Hoe kom ik aan een spaargeld B.V. en is het wel legaal?
De spaargeld B.V. is een geaccepteerde manier om box 3 heffing te vermijden. De B.V. wordt opgericht door een notaris die daarvoor de naam van de B.V. nodig heeft. De notaris moet verder het bedrag van het spaargeld weten dat in de B.V. moet komen. Dit bedrag wordt bestempeld als aandelenkapitaal. Het eerste boekjaar wordt een verlengd boekjaar (bijvoorbeeld 2020/2021) zodat bespaard wordt op administratiekosten. De notaris zorgt voor inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
De B.V. moet opgericht zijn vóór 1 januari 2021, de peildatum van box 3. Als de B.V. eenmaal is opgericht, moet een bankrekening worden geopend. Houd daarbij rekening met enige doorlooptijd bij banken.
De spaargeld B.V. moet tenminste 6 maanden in de lucht blijven om de besparing van box 3 te realiseren. Opnemen van de B.V. is mogelijk als onder zakelijke voorwaarden wordt geleend van de eigen B.V., eigenlijk zoals bij een bank.
Is het geld weer nodig om privé te beleggen in effecten of in een woning, dan is de notaris nodig om een statutenwijziging door te voeren. Het aandelenkapitaal wordt daarbij verminderd.
De spaargeld B.V. bespaart dus. De besparing wordt alleen verminderd met de kosten van de accountant en notaris. Doen dus!
Op de hoogte blijven van belastingtechnische ontwikkelingen en profiteren van fiscale tips? Ton praat u regelmatig bij. Schrijf u in en u bent meteen op de hoogte als er een nieuw blog verschijnt.
Deel deze pagina
DOOR TON KROONEN
![]() |
Ton Kroonen, fiscalist. Als zodanig 25 jaar werkzaam, onder meer bij EY en HLB Van Daal & Partners. Koos rond 2001 voor het eigen bedrijf in samenwerking met 2 accountants. Zijn geloof dat organisaties pas optimaal kunnen profiteren van zijn kennis over het zich steeds wijzigende fiscale landschap door sterke betrokkenheid bij de klant, leidt tot het aangaan van deze nieuwe uitdaging. Bij René vindt hij hiervoor het juiste klankbord. M: 06 51 52 77 73 , ton@rondaccountants.nl ![]() ![]() ![]() |
Vrijblijvend kennis met ons maken? Neem contact op.
© 2015-2020 Rond | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring