
VOORLOPIGE AANSLAG CONTROLEREN EN VOORLOPIGE AANGITE INDIENEN
De voorlopige aanslagen inkomsten- en vennootschapsbelasting 2023 zijn weer op de mat gevallen. De aanslagen zijn gebaseerd op een schatting van inkomen, winst en vermogen, door de belastingdienst!
Particulieren met box 3 vermogen en dan met name in de categorie overige bezittingen zullen met een hogere aanslag zijn geconfronteerd.
In 2023 is er namelijk geen uitwijkmogelijkheid meer voor de belastingheffing op vermogen. Overige bezittingen waaronder begrepen verhuurd onroerend goed, effecten en vorderingen worden direct boven de vrijstelling van € 57.000 belast tegen 1,97% (op basis van een fictief rendement van 6,17% x tarief van 32%). Schulden daarentegen kun je aftrekken van het vermogen, maar slechts tegen 0,8% (fictief rendement van 2,5% x 32%). Zie hier de disbalans. In de oude systematiek konden schulden volledig worden verrekend met het vermogen.
Overige bezittingen worden aldus geacht een rendement te maken van 6,17%. Schulden mag je aftrekken tegen een rendement van slechts 2,5%.
Wat te doen. De voorlopige aanslag kun je naar beneden (laten) aanpassen. Dat is zo gebeurd. Vervolgens wordt er na de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2023 een aanslag opgelegd waartegen bezwaar kan worden gemaakt. Als het rendement minder is dat het rendement waarmee de belastingdienst rekent dan kun je stellen dat de aanslag een inbreuk is op het eigendomsrecht.
Belangrijk op dit moment is om de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2022 in de pas te laten lopen met het inkomen, vermogen en winst van 2022. Deze zijn nu bekend. De administratie van het jaar 2022 laat de winst uit onderneming en het resultaat van de B.V. zien. Om te voorkomen dat achteraf belastingrente moet worden betaald is het belangrijk om inkomen, winst en vermogen over het jaar 2022 tijdig met een voorlopige aangifte aan de belastingdienst door te geven.
Op de hoogte blijven van belastingtechnische ontwikkelingen en profiteren van fiscale tips? Ton praat u regelmatig bij. Schrijf u in en u bent meteen op de hoogte als er een nieuw blog verschijnt.
Deel deze pagina
DOOR TON KROONEN
![]() |
Ton Kroonen, fiscalist. Als zodanig 25 jaar werkzaam, onder meer bij EY en HLB Van Daal & Partners. Koos rond 2001 voor het eigen bedrijf in samenwerking met 2 accountants. Zijn geloof dat organisaties pas optimaal kunnen profiteren van zijn kennis over het zich steeds wijzigende fiscale landschap door sterke betrokkenheid bij de klant, leidt tot het aangaan van deze nieuwe uitdaging. Bij René vindt hij hiervoor het juiste klankbord. M: 06 51 52 77 73 , ton@rondaccountants.nl ![]() ![]() ![]() |
Vrijblijvend kennis met ons maken? Neem contact op.
© 2015-2020 Rond | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring