
‘WERK’KLEDING LATEN HANGEN OP DE WERKPLEK
Werkkleding heb je in diverse soorten en maten. De werkgever kan kleding ter beschikking stellen aan de werknemer of DGA of een vergoeding geven aan de werknemer. Wat zijn de fiscale spelregels?
De werkgever schaft de kleding aan.
Als de kleding alleen geschikt is om tijdens het werk te dragen, denk aan een uniform of overall, dan is dit onbelast. Als ieder kledingstuk is voorzien van een logo van 70cm2 dan is dat eveneens onbelast.
De laatste categorie is interessant en kan soms een escape zijn. Als de kleding achterblijft op de werkplek dan is deze ook onbelast. De DGA kan hier natuurlijk ook gebruik van maken. Voordat hij of zij naar huis gaat nog snel even omkleden.
De werkgever kan de kleding ook vergoeden die door de werknemer is gekocht. De vergoeding kan dan ten laste van de vrije ruimte komen die dit jaar 3% bedraagt tot een loonsom van € 400.000. Daarboven bedraagt de belastingheffing 80%.
Op de hoogte blijven van belastingtechnische ontwikkelingen en profiteren van fiscale tips? Ton praat u regelmatig bij. Schrijf u in en u bent meteen op de hoogte als er een nieuw blog verschijnt.
Deel deze pagina
DOOR TON KROONEN
![]() |
Ton Kroonen, fiscalist. Als zodanig 25 jaar werkzaam, onder meer bij EY en HLB Van Daal & Partners. Koos rond 2001 voor het eigen bedrijf in samenwerking met 2 accountants. Zijn geloof dat organisaties pas optimaal kunnen profiteren van zijn kennis over het zich steeds wijzigende fiscale landschap door sterke betrokkenheid bij de klant, leidt tot het aangaan van deze nieuwe uitdaging. Bij René vindt hij hiervoor het juiste klankbord. M: 06 51 52 77 73 , ton@rondaccountants.nl ![]() ![]() ![]() |
Vrijblijvend kennis met ons maken? Neem contact op.
© 2015-2020 Rond | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring