
SPAREN OF BELEGGEN (IN STAATSOBLIGATIES) BINNEN EEN B.V.
Thomas Schets, als vermogensbeheerder verbonden aan Van Lieshout & Partners, duidt in deze column de aankoop van Staatsobligaties door de B.V.
De afgelopen 12 maanden heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de korte rente flink verhoogd, in een poging om de inflatie te bestrijden. In onderstaande grafiek de ontwikkeling van de korte rente vanaf begin 2022 t/m ultimo augustus 2023. Van een niveau onder 0% is deze rente in korte tijd gestegen tot ruim boven 3%.
Helaas hebben de banken in Nederland niet met een vergelijkbare snelheid de rente op uw spaarrekening verhoogd. Op dit moment ontvangt u, bij de grootbanken in Nederland, op een vrij opneembare spaarrekening een rentevergoeding van ca. 1,5%.
In een zoektocht naar een hoger rendement is het momenteel, in ieder geval voor B.V.’s, zeer de moeite waard om de mogelijkheden van het beleggen in, veilige en in euro’s genoteerde, staatsobligaties te onderzoeken. Op de ‘markt’ is de rente namelijk wel ‘gewoon’ gestegen. Rekening houdend met spreiding over zowel diverse overheden (bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en Frankrijk) als meerdere looptijden (als indicatie 2024 – 2028) ligt het te verwachten rendement bruto op ca. 3,1%. Ook netto resteert een aanzienlijk hoger rendement, terwijl het risico lager ligt*.
Staatsobligaties zijn direct te verkopen, indien u onvoorzien toch over uw gelden wilt beschikken. Uiteraard is er in een dergelijk geval, verkopen voor de vervaldatum van de obligatie, sprake van een koersrisico.
Met het, na zeer lange tijd, weer interessant worden van beleggen in (staats)obligaties biedt een aantal vermogensbeheerders inmiddels weer ’ouderwetse’ mogelijkheden om exclusief, en binnen vermogensbeheer, te beleggen in deze individuele obligaties.
Als u meer wilt weten over de concrete beleggingsmogelijkheden voor uw specifieke situatie, kunt u uiteraard contact opnemen met uw bank.
Indien u direct wilt overleggen met een vermogensbeheerder (Van Lieshout & Partners) die de hier besproken mogelijkheden al concreet toepast in de praktijk, ben ik (Thomas Schets – werkzaam vanuit Sint-Michielsgestel en verbonden agent bij Van Lieshout & Partners) telefonisch bereikbaar op 06 – 13952096. Graag plan ik een concrete afspraak om uw specifieke kansen nader te bespreken.
*Staatsobligaties die u bij een bank hebt ondergebracht worden niet meegesleurd in een eventueel faillissement van de bank, ongeacht de waarde van de effecten. Dat komt omdat uw obligaties in een, van het vermogen van de bank afgescheiden, juridische vorm worden bewaard. De bank bewaart de effecten voor u, zij is er geen eigenaar van. Alleen als de staat die de obligaties heeft uitgegeven failliet gaat, loopt u risico uw geld te verliezen. Bron: Indexbeleggen.nl.
Op de hoogte blijven van belastingtechnische ontwikkelingen en profiteren van fiscale tips? Ton praat u regelmatig bij. Schrijf u in en u bent meteen op de hoogte als er een nieuw blog verschijnt.
Deel deze pagina
DOOR TON KROONEN
![]() |
Ton Kroonen, fiscalist. Als zodanig 25 jaar werkzaam, onder meer bij EY en HLB Van Daal & Partners. Koos rond 2001 voor het eigen bedrijf in samenwerking met 2 accountants. Zijn geloof dat organisaties pas optimaal kunnen profiteren van zijn kennis over het zich steeds wijzigende fiscale landschap door sterke betrokkenheid bij de klant, leidt tot het aangaan van deze nieuwe uitdaging. Bij René vindt hij hiervoor het juiste klankbord. M: 06 51 52 77 73 , ton@rondaccountants.nl ![]() ![]() ![]() |
Vrijblijvend kennis met ons maken? Neem contact op.
© 2015-2020 Rond | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring