DE FISCALE ACTUALITEIT IN BEGRIJPELIJKE TAAL

Blogs Rond accountants

Tonpraat

Op de hoogte blijven van belastingtechnische ontwikkelingen en profiteren van fiscale tips? Ton praat u regelmatig bij op deze nieuwspagina. Alle informatie in uw mailbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief!

Tonpraat: Vermogenstaks krijgt vorm

Eindelijk is het dan zover. De contouren van een nieuw box 3 systeem, waarbij werkelijke rendementen worden belast, staat in de steigers. Het is een bouwwerk(je) van het huidige demissionaire kabinet en het is daarmee de vraag of het blijft staan onder een nieuw kabinet.

Tonpraat: Staatsbon

Voor de DGA met zijn B.V. kan de kortlopende staatsobligatie wél een alternatief zijn voor spaargeld door het hogere rendement én omdat de heffing bij de B.V. ´beperkt´ blijft tot het daadwerkelijk gerealiseerde rendement. Iets om over na te denken.

Gastpraat: Sparen of beleggen (in staatsobligaties) binnen een B.V.

In een zoektocht naar een hoger rendement is het momenteel, in ieder geval voor B.V.’s, zeer de moeite waard om de mogelijkheden van het beleggen in, veilige en in euro’s genoteerde, staatsobligaties te onderzoeken.

Tonpraat: Dividend uitkeren

De DGA wordt in 2024 weer 4% armer als het tarief voor het uitkeren van dividenden omhoog gaat van 26,9% naar 31%. Dit kan een goede reden zijn om nog in 2023 dividend uit te keren. Het moet toch een keer.

Tonpraat: Save the date 31 december

31 december 2023 is een belangrijke datum voor de DGA die geld heeft geleend van zijn eigen B.V. Vóór deze datum moet de hoogte van de schuld aan de B.V. in beeld zijn B.V. gebracht. Op basis van de Wet Excessief lenen volgt er een fictief dividend als het bedrag van de schuld hoger is dan € 700.000.

Tonpraat: Pensioentekort repareren

Voor de reparatie van een pensioentekort hoeft het nog niet te laat te zijn. Met ingang van 2023 zijn de mogelijkheden behoorlijk verruimd, ook voor zelfstandigen en DGA’S.

Tonpraat: Huishoudboekje

Naarmate de pensioenleeftijd nadert wordt het lastiger om eventuele tekorten in te halen. Ofwel: voor je 55e heb je nog mogelijkheden om reparaties door te voeren. Wanneer heb je dan genoeg pensioen?

Tonpraat: Tijd en geld besparen door slim te boekhouden

Door de administratie te digitaliseren en de juiste software te gebruiken kun je tijd en geld besparen. Waar je ‘vroeger’ misschien je bonnen en facturen bewaarde in een doos of ordner, maak je nu eenvoudig een foto van het bonnetje met je telefoon en ook de facturen breng je simpel over naar een digitaal archief.

Tonpraat: Elektrische bakfiets

Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische bakfiets van tenminste € 4.000 kun je ook nog in aanmerking komen voor milieu-investeringsaftrek (Mia).

Tonpraat: Voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2022

De belastingdienst legt geen definitieve aanslagen inkomstenbelasting 2022 op voor belastingplichtigen met box 3 inkomen waarbij sprake is van andere vermogensbestanddelen dan bank- en spaartegoeden.

WAARMEE KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN?

Persoonlijk adviseur, sparringpartner of klankbord nodig? Wij gaan graag vrijblijvend met u om tafel.

  Logo ROND accountants fiscalisten

  Mijlstraat 1
  5281 LJ Boxtel
  T: 088 766 30 00
  info@rondaccountants.nl

  Wij steunen Stichting Lyme, AangenaamSt-Lyme-Aangenaam-Log-o-web-300x176