
TONPRAAT: BTW HOOG OF LAAG TARIEF?
In een restaurant gaat het om eten en drinken. Het een kan niet zonder het ander. Zo smaakt bijvoorbeeld een asperge duidelijk beter met een glaasje witte wijn uit de Elzas. Voor de omzetbelasting gelden andere regels. Over eten en niet alcoholhoudende dranken is 6% omzetbelasting verschuldigd. Over het glas wijn moet 21% omzetbelasting worden afgedragen.
Enkele restauranthouders hebben hier bezwaar tegen gemaakt. Zij vinden dat de drank opgaat in het menu of dat bij all-in prijzen slechts één tarief van toepassing kan zijn, namelijk het lage 6% tarief. Tot op heden worden zij door de rechter in het ongelijk gesteld. Het schenken van een alcoholische consumptie wordt gezien als een aparte dienst en zelfs als het één dienst zou zijn dan nog kunnen meerdere tarieven van toepassing zijn.
We pakken er nog maar een glaasje op tegen het hoge tarief. Dat smaakt toch beter dan een glaasje van het lage tarief.
Deel deze pagina
DOOR TON KROONEN
![]() |
Ton Kroonen, fiscalist. Als zodanig 25 jaar werkzaam, onder meer bij EY en HLB Van Daal & Partners. Koos rond 2001 voor het eigen bedrijf in samenwerking met 2 accountants. Zijn geloof dat organisaties pas optimaal kunnen profiteren van zijn kennis over het zich steeds wijzigende fiscale landschap door sterke betrokkenheid bij de klant, leidt tot het aangaan van deze nieuwe uitdaging. Bij René vindt hij hiervoor het juiste klankbord. M: 06 51 52 77 73 , ton@rondaccountants.nl ![]() ![]() ![]() |
Vrijblijvend kennis met ons maken? Neem contact op.
© 2015-2020 Rond | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring