
7 oktober 2015
Soms lijken de fiscale regels wel op de grijpers van de kermis. De apparaten zijn zo afgesteld dat je net niet bij het prijsje kunt.
In de fiscale wereld kom je dit tegen bij de regels omtrent de verliescompensatie. Een slecht jaar dat leidt tot een verlies kan in een B.V. situatie verrekend worden met de winst van het voorafgaande jaar danwel met de winsten van de komende negen jaren. Op deze wijze wordt eerder betaalde vennootschapsbelasting teruggegeven of wordt toekomstige vennootschapsbelasting verminderd. Ná deze periode vervalt de mogelijkheid tot verliescompensatie en heb je pech.
Deze situatie doet zich vaak voor bij innovatieve bedrijven die veel kosten maken en nog geen opbrengsten hebben. Voor het speur- en ontwikkelingswerk dat deze bedrijven doen staan twee fiscale faciliteiten open: een loonbelastingvoordeel voor het speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) en voor de niet loonkosten de RDA aftrek. De aftrek RDA komt in mindering op de winst of verhoogt het verlies.
Aangezien het bij innovatieve bedrijven vaak lang duurt voordat ze winst maken, en het RDA voordeel niet of niet geheel kan worden benut, is in het belastingplan 2016 de RDA aftrek geïntegreerd met de WBSO. Op zich een mooie gedachte: innovatieve werkzaamheden worden meteen beloond met een vermindering van de af te dragen loonbelasting. De regeling geldt dan zowel voor de loonkosten als voor overige kosten en investeringen gerelateerd aan innovatie.
Echter ook hier vallen weer ondernemers buiten de boot. Als de loonbelasting op jaarbasis minder is dan de loonbelastingvermindering dan kan het voordeel niet te gelde worden gemaakt. Ook als het personeel over meerdere vennootschappen is verdeeld kan de vermindering mogelijk niet optimaal worden benut. In dat geval is de bestaande regeling van de RDA aftrek misschien toch weer voordeliger. Dan heb je in ieder geval nog negen jaar om het verlies goed te maken.
Hoe je het ook wendt of keert met beide regelingen grijp je wel eens mis.
Deel deze pagina
DOOR TON KROONEN
![]() |
Ton Kroonen, fiscalist. Als zodanig 25 jaar werkzaam, onder meer bij EY en HLB Van Daal & Partners. Koos rond 2001 voor het eigen bedrijf in samenwerking met 2 accountants. Zijn geloof dat organisaties pas optimaal kunnen profiteren van zijn kennis over het zich steeds wijzigende fiscale landschap door sterke betrokkenheid bij de klant, leidt tot het aangaan van deze nieuwe uitdaging. Bij René vindt hij hiervoor het juiste klankbord. M: 06 51 52 77 73 , ton@rondaccountants.nl ![]() ![]() ![]() |
Vrijblijvend kennis met ons maken? Neem contact op.
© 2015-2020 Rond | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring