DE FISCALE ACTUALITEIT IN BEGRIJPELIJKE TAAL

Blogs Rond accountants

Tonpraat

Op de hoogte blijven van belastingtechnische ontwikkelingen en profiteren van fiscale tips? Ton praat u regelmatig bij op deze nieuwspagina. Alle informatie in uw mailbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief!

TONPRAAT: Geen boetes voor goedwillende ondernemers

Ondernemers zijn terughoudend om ZZP’ers te contracteren waarmee ze nog geen goedgekeurde (model)overeenkomst DBA hebben. Zolang de onzekerheid duurt zullen zij andere oplossingen zoeken zoals payrolling of het oprichten van een separate B.V. waarin de risico’s worden ondergebracht.

UITNODIGING PRESENTATIE: belastingplan 2017 en beleggen bij een lage rente

Richard de Jong directeur van vermogensbeheerder Van Lieshout & Partners N.V. en fiscalist Ton Kroonen houden een gezamenlijke presentatie op 11 oktober 2016. Wat zijn de (on)mogelijkheden van het beleggen bij een lage rente en hoe zien de belastingplannen van 2017 er uit?

TONPRAAT: Co-ouderschap loont

Bij co-ouderschap kunnen beide ouders aanspraak maken op de inkomensafhankelijke combinatie korting. Het kind moet dan ten minste 3 hele dagen per week bij vader én bij moeder wonen.

TONPRAAT: € 100.000 schenkingsvrijstelling vanaf 2017

Om in 2017 optimaal gebruik te kunnen maken van de € 100.000 schenkingsvrijstelling voor de eigen woning moet worden nagegaan of er al eerder hoge schenkingen zijn gedaan.

TONPRAAT: Met terugwerkende kracht naar B.V. of man-vrouw firma

Voor 1 oktober kan een eenmanszaak nog met terugwerkende kracht naar 1 januari worden omgezet in een B.V. of man-vrouw firma. Dit kan onder meer een tariefsvoordeel opleveren of ondernemersfaciliteiten voor de partner.

TONPRAAT: Big brother is watching you

De bijtelling vanwege privé gebruik auto kan worden voorkomen door een sluitende kilometeradministratie bij te houden waaruit blijkt dat niet meer dan 500 kilometer privé wordt gereden. Het gaat fout als een ANPR camera uitwijst dat een opgenomen locatie niet in de administratie voorkomt.

TONPRAAT: Modelcontract ZZP’er

Als achteraf blijkt dat de arbeidsrelatie van de ZZP'er toch een dienstbetrekking is, dan krijgt de opdrachtgever mogelijk een naheffing van loonheffing en premies. Premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet mag de opdrachtgever nooit verhalen. Dit risico blijft bij de opdrachtgever.

TONPRAAT: Computerbril

Een werkgever is op basis van de arbeidsomstandighedenregelgeving verplicht om zorg te dragen voor optimale werkomstandigheden voor het personeel. Het verstrekken van een computerbril kan hiertoe behoren.

TONPRAAT: Wat in het groot kan, kan ook in het klein

Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad Uitzendbureau, verkocht de vordering op zijn kinderen en een schuld aan de belastingdienst aan zijn eigen B.V. om vermogensrendementsheffing te besparen. De hoogste rechter ging akkoord met deze 'constructie'.

TONPRAAT: Feestje voor ZZP’er

Zelfstandige ZZP'ers (met eenmanszaak of VOF) kunnen de volledige huurkosten aftrekken als de werkkamer voor meer dan 10% in de onderneming wordt gebruikt. Reden voor een feestje.

WAARMEE KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN?

Persoonlijk adviseur, sparringpartner of klankbord nodig? Wij gaan graag vrijblijvend met u om tafel.

  Logo ROND accountants fiscalisten

  Mijlstraat 1
  5281 LJ Boxtel
  T: 088 766 30 00
  info@rondaccountants.nl

  Wij steunen Stichting Lyme, AangenaamSt-Lyme-Aangenaam-Log-o-web-300x176